top of page

Брекзит за начинаещи (част 1)

Updated: Feb 26, 2019Малко предистория...


На 23 юни 2016 г. в Обединеното Кралство се състоя референдум за излизането на страната от Европейския съюз. С мнозинство от 51.9% британците взеха решение да напуснат Съюза[1], което и до ден днешен е във фокуса на европейската политика, най-вече защото все още няма отговор, как точно ще се случи това напускане.


На първо място следва да разясним наименованието на процеса: Брекзит (Brexit) произлиза от английското Britain + Exit (т.е. изход на Великобритания от ЕС). По подобен начин в миналото се формира и терминът Грекзит, който се отнася до хипотетичното излизане на Гърция от Еврозоната.


Въпреки че с въпроса непосредствено се занимават само политици от високите етажи на властта във Великобритания и Европейския съюз, Брекзит е явление, което има потенциала да повлияе на живота на всеки един европейски гражданин, а и на много граждани на държави извън ЕС. Именно затова е важно да научим какво точно означава Брекзит.


Активността за гласуване в деня на референдума на Острова е висока – 71.8 % (за сравнение активността на последния референдум в България през 2016 г. е 50.86%[2]). Но доколко това е критерий, по който можем да преценим информираността на избора на британците? Малко след обявяване решението от референдума Гугъл съобщава публично, че в рамките на няколко дни преди и след гласуването едни от най-често въвежданите в търсачката въпроси на острова са: „Какво е Брекзит?“ и „Какво е Европейския съюз (ЕС)?“. Интересното е, че в края на 2018 г. британците още не са наясно какво точно е Брекзит[3]. Гугъл отново излиза с информация, че през септември вторият най-често задаван въпрос на острова е: „Какво е Брекзит?“, воден единствено от питането „Кога е Брекзит?“


Няма как да знаем дали британците вече са разбрали какво е Брекзит, но тъй като случващото се неминуемо ще повлияе и на нас в България, най-добре е и ние да потърсим отговора на популярния въпрос.


Правото на ЕС е тясно свързано с правото на Великобритания


Великобритания е член на ЕС от 1973 година. Това означава, че вече повече от 45 години тя води общи политики с ЕС и много от европейските закони имат сила и във Великобритания. Поради това и поддръжниците, и опонентите на Брекзит подкрепят идеята, че напускането е най-добре да бъде съпроводено с детайлно споразумение за последиците. Срокът за постигането на такова споразумение обаче е ограничен от чл. 50 от Договора за Европейския съюз. Този текст урежда процедурата, по която една държава-членка може да се оттегли от Европейския съюз, ако желае да направи това. Интересното е, че до 2007 г. ЕС съществува без изобщо в законите му да е уредена такава процедура. Тя бе въведена за първи път с Договора от Лисабон през 2007 г. Около 10 години по-късно и след референдума на Oстрова, на 29 март 2017 г. британският министър-председател Тереза Мей активира за първи път в историята на ЕС тази процедура.

Именно защото подобна процедура никога не е била провеждана, пред европейските политици се откриват много въпроси и колебания във връзка с бъдещето на отношенията между Европа и Обединеното Кралство. Освен че има поддръжници и противници на Брекзит, в рамките на поддръжническия лагер допълнително се открояват редица разногласия във връзка с естеството на отношенията след раздялата. Едно обаче е напълно ясно – чл. 50 от Договора ограничава срокът за напускане до 2 години. Поради това и в момента е критично важно да се намери решение на всички съществени въпроси за бъдещето на ЕС и Обединеното кралство – 2-годишният период изтича точно на 29 март 2019 г.


За какво трябва да се споразумеят

Европейският съюз и Великобритания?


Част от въпросите, които създават най-сериозно напрежение сред преговарящите, са правата на имигрантите от и в Обединеното Кралство; статутът на сухоземната граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство, уреждането на финансовите отношения, както и бъдещият митнически режим. Във втората част на статията ни (Брекзит за начинаещи - част 2) ще разгледаме в детайли някои от отношенията, относно които които ЕС и Великобритания опитват да постигнат споразумение.


Кристияна Любенова

юрист


Прочетете втората част от статията "Брекзит за начинаещи" (натиснете върху връзката за препращане)

 

[1] Brexit: All you need to know about the UK leaving the EU (By Alex Hunt & Brian Wheeler - BBC News) https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887


[2] https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur1/aktivnost/index.html Данните за активността са подадени от РИК.


[3] Google reveals the UK is still wondering 'What is Brexit?' (By Alexander Morgan & Emmanuelle Saliba) https://www.euronews.com/2018/09/20/google-reveals-the-uk-is-still-wondering-what-is-brexit-thecube

bottom of page